El treball en equip se sustenta en la confiança, el compromís amb un propòsit comú i en un lideratge autocompartit.

És una tasca que habitualment requereix temps i recursos per part de les organitzacions, amb la particularitat que no sempre s'aconsegueixen els efectes desitjats tot i comptar amb uns empleats professionals i intel·ligents.

  • Per què passa aquestes situacions? 
  • Potser no seleccionem bé el nostre personal?
  • el treball en equip és un ideal impossible d'assolir?

El problema no rau en les capacitats tècniques dels nostres empleats que, per descomptat, han de ser les idònies per al compliment dels objectius, sinó en la interacció entre els membres de l'equip. La teoria dels rols dequip ens explica com millorar els nostres equips duna manera ràpida i eficient.

Un rol dequip consisteix en un patró de comportaments desenvolupats per les persones quan formen part dun equip. Són uns comportaments que afavoreixen el treball en equip i que són absolutament necessaris per generar les sinergies adequades.

És un rol diferent del rol funcional assignat per l'empresa, com serien les posicions de director financer, director de màrqueting, ja que el rol d'equip es produeix a partir de la interacció entre els membres de l'equip.

Tipus de Rols d'Equip

Els rols dequip poden ser tres tipus:

  • Rols naturals aquells que s'ajusten més a la pròpia personalitat dels individus i, per tant, són aquells que la persona exercir sense esforç i en els quals se sent més a gust.
  • Rols secundaris, aquells que no sent naturals la persona podria arribar a exercir si fossin necessaris, per a la bona dinàmica de lequip.
  • Rols evitats, són aquells comportaments més allunyats de la personalitat dels individus i que si és possible intentaran evitar. Si bé, amb el degut aprenentatge i un esforç addicional, podrien arribar a fer-se amb èxit; encara que mai no seran del gust de la persona.  

 La majoria dels teòrics: Bales, Myers-Brigg, M Belbin, JA Ros, Margerison i McCann, Bernie Crawford, Alex Hiliam & Associates, han plantejat la possibilitat d'aconseguir l'equip ideal a partir d'una combinació adequada de rols funcionals i rols d'equip.

Parteixen de la hipòtesi que, si les organitzacions són capaces de configurar els equips i seleccionar les persones d'acord amb aquests rols naturals o secundaris, l'equip serà més eficient i els empleats treballaran amb més motivació.

Joan Anton Ros Guasch, Founder ETBO i Doctor en Psicologia.

Article publicat a la revista Patrimonia-Universidad Pompeu Fabra 21/9/2021